Jdi na obsah Jdi na menu
 


GC128Z6 Svatá cesta I

24. 11. 2007

ObrazekNa cestě z Proseka na Starou Boleslav stojí řada kapliček (zastavení), které připomínají cestu, kudy bylo vezeno mrtvé tělo knížete Václava.

Kapličky se začaly stavět v r. 1674, vzdálenost mezi nimi se pohybuje od 400 do 600 metrů. V horních rozích byl namalován znak a jméno stavebníka, který kapličku svým nákladem dal vybudovat: členové slavných šlechtických rodů (Berků, Černínů, Harrachů, Kolovratů, Lažanských. Šternberků, Martiniců, Valdštejnů aj.) i pražští biskupové a kanovníci (Jan Bedřich z Valdštejna, Jan Dlouhoveský, Jiří Aster aj.).
Na poslední kapličce byl namalován rodokmen císaře Leopolda I., jako potomka knížete sv.Václava po přeslici.

Cesta začínala od Prahy dvěma větvemi. Jedna vedla od Poříčské brány přes Karlín a Vysočany na Prosek, kde se k ní připojovala druhá větev vedoucí od Libně přes Střížkov.
Dnes, po více jak 300 letech, zůstává z původního počtu jen 29 kapliček. V roce 1785 dali Černínové zřídit ke svému zámku ve Vinoři novou cestu lemovanou alejí. Přeložením silnice ztratila cesta na významu, většina kapliček viditelně zchátrala a díky rozorání původní cesty se některé z nich ocitly uprostřed polí.
I když se na nich zub času podstatně podepsal, byly mnohé na konci minulého století jako kulturní památky opraveny a zachráněny tak pro další generace (např. v Dřevčicích nebo na Proseku).

BTW: Podle povesti by mela dokonce vést z Proseka tajná chodba až do Staré Boleslavi, tak velká, že se tam vešel konský povoz, nebo na koni sám Napoleon.

Další informace (a náměty na výlety) můžete najít na stránkách obce Dřevčice, Svatováclavské pouti, městské části Praha-Vinoř nebo ZDE.

Detailní popis pokladu je na GeoCaching.com

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář