Jdi na obsah Jdi na menu
 


GCZHW5 pomník padlým Chvaly

28. 10. 2007

ObrazekCache je umístěna poblíž pomníku padlým vojínum z první světové války v parku na Chvalech (část Horních Počernic).
Pomník navrhl akademický sochař Antonín Lhoták a  provedl František Velík z Berouna (další sochy napr. socha mistra Jana Husa v Beroune 1908).

Pro nalezení chache je třeba zodpovědět pár otázek, prozkoumat a spočítat výskyt některých věcí na pomníku a dopátrat se tak finální nápovědy k umístění kešky.
Cache je tímto velmi zábavná - jak pro hledače, tak pro případné kolemjdoucí, kteří sledují zmatené pobíhání podivných individuí ... :-D

Detaily k této GeoCache najdete ZDE.

Antonín Lhoták
(1.3.1897 Osek - 7.8.1975 Osek)
Narodil se v Oseku jako 6. a poslední dítě Františku Lhotákovi, slévači komárovských železáren, a Anně, roz. Štochlové.
Od mládí projevoval výtvarné nadání, které se prohlubovalo školní výukou v Obecné škole Komárov a v měšťanské škole v Hořovicích. Učitelé jeho rodičům doporučovali, aby dále studoval, ale rodina neměla na synova studia potřebné prostředky.
Nastoupil do učebního poměru v železárnách v Komárově na obor modelář dřeva. Po vyučení v roce 1914 (vypukla 1. světová válka) pracoval jako modelér v umělecké dílně a to až do roku 1919. Po válce se mu splnilo jeho přání, absolvoval v Praze Umělecko-průmyslovou školu, v letech 1920-24 také AVU - obor medailérství u profesora Otakara Španiela.
Krátký čas bydlel u staršího bratra Aloise, redaktora sociálně demokratických novin a finančně ho podporoval bratr František, který byl cizelérem u známé pražské firmy Anýž.
V roce 1925 se šťastně oženil s Marií Kokešovou z Hořovic a v manželství se mu narodily dcery Libuše a Olga. Celý život zůstal věren svému uměleckému názoru i původu, rodině, kamarádům, rodnému Oseku, svému kraji i české zemi. Vzpomíná:"I když jsem dlouho žil v Praze, Osek - to je mé mládí, rozhodující kus života, ke kterému se stále vracím. Chodím rád cestami do okolí a lesů, do Komárova, kam jsem chodil do školy i do učení. Potkávám typy lidí, kteří v sobě zobrazují kus své práce, svého života a jsou hlvním tématem mých prací."
Za více než 50 let tvůrčího období vytvořil různé portréty v reliéfu nebo volné plastice, krásné sochy i jiné umělecké práce. Pro svou rodnou obec vypracoval v roce 1919 návrh na pomník padlých a legionářů z 1. světové války. (V té válce ztratil svého nejstaršího bratra Jana.) Po 2. světové válce vytvořil plastiku se jmény umučených a popravených oseckých občanů a pomník umístěný u partyzánského krytu u Újezda. Vytvořil bustu prezidenta T.G. Masaryka, kterou posléze věnoval Oseku Kroužek rodáků a přátel Oseka v Praze. Busta provedená na žulovém podstavci byla slavnostně odhalena v nově vybudovaném oseckém parku 18.7.1948. V roce 1979 předal obci prostřednictvím svých dcer bustu partyzána - symbol odboje oseckých občanů ve 2. světové válce, která je umístěna na osecké návsi na žulovém kvádru. Byl také autorem busty Josefy Slavíka, která před tím, než byla ukradena, stávala před ZUŠ na Palackého náměstí v Hořovicích. Pro Národní památník v Praze na Vítkově vytvořil monumentální dřevořezby. Vrcholným dílem je monumentální 3 metrový pomník Mikoláše Alše v jeho rodných Miroticích u Písku, který byl odhalen 17.8.1955. Sádrový odlitek zdobí Alšovu Jihočeskou galerii na Hluboké a třetinový odlitek je ve sbírce Národní Galerie na Zbraslavi. V Národním divadle je umístěna busta Mikoláše Alše z bronzu. Při jejím odhalení se hrála Smetanova Prodaná nevěsta, a na toto představení pozval umělec celý Osek. Na památku svých rodičů vytvořil busty na jejich hroby v mrtníce. Akademický sochař Antonín Lhoták byl ušlechtilý člověk, jeho srdce nevydrželo druhý infarkt 7. srpna 1975.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vnučky Františka Velíka

(mamuláci, 1. 11. 2015 19:14)

Milé vnučky, nejsem s Františkem Velíkem nijak spřízněn, pouze jsem při hře geocaching odlovil kešku spojenou s pomníkem, který pan Velík sochal ...

socha

(slunnickoo@seznam.cz, 29. 5. 2011 11:15)

Chci se zeptat prosím, jestli náhodou nevite neco z historie o Františku Velíkovi,ktery tu sochu zhotovil. Byl to můj prapraděd a tak zjištuji co jde.Dekuji Petra Stěpánková

Re: socha

(Katerina, 31. 10. 2015 21:51)

Dobry den, Vas prispevek mne velmi zaujal. Frantisek Velik byl muj prapraded, a babicka byla jeho jedina dcera. Mohu se tedy zeptat, jak presne jste sprizneni?
Diky, Katka