Jdi na obsah Jdi na menu
 


Porta Bohemica

10. 4. 2010
ObrazekStrašně dlouho jsem přemýšlel, kde asi je ta "Porta Bohemica".
V týdnu jsem byl služebně v Děčíně, měl jsem půjčené auto s automatickou převodovkou, tak jsem se mohl kochat, bylo nádherné počasí a před Lovosicema jsem uviděl ten kopec s třemi kříži.

A tak jsme se sem v sobotu vydali, vše řádně prozkoumat.

Vrch Kalvárie, aneb Tříkřížový, aneb Dreikreuzberg, je na pravém břehu reky Labe u obce Velké Žernoseky. Kříže jsou zmiňovány v historických materiálech již v r.1587. Dávná pověst vysvětluje přítomnost tří křížů takto: do sličného a udatného rytíře, který pobýval na nedalekém hradě Kamýk, se zamilovaly tři panny,  věrné přítelkyně na život a na smrt. Protože ale rytíř byl jen jeden a ony tři, tak se rozhodly, že když ho nemohou mít za manžela všechny, tak ani jedna - a svorně bežely na skálu a z ní skočily do Labe. Když se o jejich smrti dověděl onen rytíř, dal postavit na jejich památku na skalisku tři kríže, které tam od té doby stojí.

Obrazek

Z vyhlídky na Kalvárii je překrásný výhled nejen na Českou bránu (Porta Bohemica) - asi 3km dlouhý a místy až 100 metrů hluboký kaňon lemovaný strmímy skalami, zařízlý mezi obcemi Velké Žernoseky a Libochovany, kde Labe vtéká do Českého středohoří -  ale i na vrchy Radobýl, Lovoš, Kletečná, Milešovka, Házmburk a nebo třeba i Říp.
Naproti přes malý kaňonek, pořád na stejném břehu Labe, jsou pozástatky hradiště Hrádek.

Na výletě s námi byla i malá Chillinka, která udatně ťapkala a objevoval voňavý svět :-)
(pak mi půlku cesty udatně spala pod bundou :-D )

Obrazek Obrazek Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Porta Bohemica

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář