Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ormtjornskampen a Lillehammer

18. 8. 2009

eos_7154.jpgOrmtjernskampen je hora v Ormtjernkampen National Park, její výška je 1128 metrů nad mořem. Co bylo na tomhle parku a výletu úžasné ? Samozřejmě krásná krajina, nádherné výhledym ale hlavně - nikoho jsme celý den nepotkali ! Takhle si představuju ideální výlet :-D

Takže vstáváme, snídáme. Zde je třeba zmínit norský hnědý sýr brunost. Vyrábí se ze syrovátky, do které se přidává mléko nebo smetana. Tato směs se vaří tak dlouho, až se většina vody vypaří. Po dobu dlouhého vaření mléčný cukr zkaramelizuje a sýr je proto hnědý a nasládlý. Nemusí ale zrát jako jiné sýry a je mnohem trvanlivější. Nejoblíbenějším hnědým sýrem je Gudbrandsdalsost, zkráceně G-35. Má 35 procent tuku v sušině.  Sýr má dost silnou chuť, a musí se krájet na tenké plátky také proto, že veliký kus sýra v puse se chová asi jako karamelka. Přilepí se na patro a na zuby a rozpouští se pomalu.

 

g9_3802.jpgPřipravujeme se na výlet. Venku je docela frišno, asi deset stupňů a fouká větřík. Ondra včera vyčerpal zásobu moirových spoďárů, takže dnešní výlet zřejmě bude mít tragické následky.
Zdolali jsme vrchol, teda vypadalo to tak. Ale pak se ukázalo, že to je jen taková terénní vlna a že vrchol je až za několika dalšími vrcholy / vlnami :-). Pokochali jsme se a posvačili. Užili si tu samotu a krásné rozhledy. Pak jsme se sesunuli dolů, obnovili síly a vyrazili směr Lillehammer. 

ormtjornskampen-panorama-3.jpg

Dojeli jsme do Lillehammeru, podívat se na olympijský park. Mají tam dva můstky vedle sebe, na nich takové rohožky nastříkané vodou, takže si vesele skáčou i v létě :-) Otázkou je, co se stane, když skokan skočí blbě a rohožku ozkouší i jinak než lyžema .... :-D

eos_7161.jpgProhlédli jsme si i město, zaparkovali u radnice. Mají na parkovištích takové jako nabíjecí stojany. Buď už jsou nachystaní na elektromobilitu, nebo to je na ohřívání auta před startem .... Dokonce jsme viděli i elektrickou Teslu.

V kempu v Lillehammeru jsme natankovali vodu, ale nezůstali jsme tu. Nocleh by nás vyšel na 240 NOK, tak zkusímě štěstí jinde.

Skanzen Maigaugen v Lillehammeru taky vynecháváme, protože nám přijde dost drahý - 150 NOK za jednoho ! Tak jedeme dál, směr Hamar. Nocujeme na odpočívadle u silnice.

Fotky z Ormtjornskampenu jsou ZDE, z Lillehammeru ZDE.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ma dissertations p14pqj

(Gregorynearf, 6. 4. 2023 14:35)


Many thanks, Good stuff.
persuasive essay writer https://payforanessaysonline.com how to write thesis https://bestonlinepaperwritingservices.com