Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mydlovary

24. 3. 2007

Obrazek Obrazek

 

 

 

GPS: N50° 10,095' E14° 55,042', ALT 188 m

Popis
Nedaleko obcí Ostrá a Šnepov se nachází zřícenina hradu Mydlovary, někdy též nazávaný Kostomlaty (jména byla možná odvozena od faktu, že se v kraji vyrábělo mýdlo zpracováním roztlučených kostí).
Jedná se o ojediněle se vyskytující celocihelný hrad s plášťovou zdí. Hrad neměl věže a veškeré zranitelné prvky hradu, včetně střech, byly chráněny zdí a nebylo je možno zvenčí ohrozit přímou střelbou.
Hrad stával přímo u břehu Labe na třech vyvýšeninách porostlých nyní lužním lesem. Hrad byl na hraničním pásmu proti hradišti na protějším břehu, kde končily državy prvních Přemyslovců, v místě původně neolitického, poté keltského a nakonec slovanského hradiště, využívajících řeku i okolní bažiny ke svému opevnění.

První zmínka o Mydlovaru se v archivech objevuje již roku 1223, kdy Sezema z Kostomlat, z rodu jihočeských pánů z Choustníka, vystavěl na uměle nasypaném návrší cihlový hrad Mydlovar.
V polovině 14. století hrad přešel do držení pánů z Častolovic a počátkem 15. století stal součástí majetků pánů z Kunštátu. Jan Puška z Kunštátu, který od Jana Žižky z Trocnova přešel na stranu Pražanů a jejich přičiněním se stal nymburským hejtmanem. To se však nelíbilo poděbradskému Hynkovi Bočkovi, který v r. 1425 hrad dobyl, Pušku zajal a zabavil mu všechno jmění. Puška brzy nato ve vězení zemřel.
Běhemčasu se pak hrad dostal do rukou Vladislava Jagellonského, pak Jana ze Šelmberka, pánů z Donína, jimž byl za jejich protihabsburské postoje zabaven. Následně byl připojen k panství v Lysé nad Labem, čímž definitivně ztratil význam a neobydlený hrad rychle propadl zkáze. Od poloviny 16. století je veden již jako pustý.

Jak se dostat
Kolmo. Tedy na kole, po cestě po pravém břehu Labe.
To je na nás příliš "sportovní" zážitek, takže jsme hrad dobývali auto-pěšky.
Zaparkovali jsme na N50° 10,710' E14° 55,496', na odbočce ze silnice č. 331 (Lysá nad Labem - Nymburk) a pak šli pěšky po cestičce, pak jsme uhnuli doprava po cestičce a najednou to bylo nalevo od nás (trošku nám po cestě pomohla čerstvě zakoupená GPS .-) )

Parking
volně

Otevírací doba a vstupy
přístupné volně, vstupné se nevybírá

GeoCaches v okolí
GCT0GM Mydlovar
GCWCE6 Botanicus
a další GC v okolí hradu

Odkazy
http://www.ostra.cz/mydlovar.htm
http://druidova.mysteria.cz/TAJEMNO/MYDLOVAR.htm
http://www.mesto-nymburk.cz/www/index.php?sekce=4&zobraz=tipy-na-vylet&detail=2
http://www.hrady.cz/index.php?OID=180

 

Náhledy fotografií ze složky Mydlovary

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář