Jdi na obsah Jdi na menu
 


Francie 2008, den desátý - Pont du Gard a Avignon

25. 8. 2008

Po nočním dobrodružství typu "není camp jako camp" a následném docela příjemném nocelhu jsme se pomalu rozkoukávali a těšili se na další dobrodružství.
Dagínovi se kemp moc líbil. Stál totiž na břehu řeky Gard, té které teče pod mostem Pont du Gard. Řeka je využívána i pro turistické kombinace typu přesunu mezi památkami, například zde se dá k přiblížení se k mostu Pont du Gard využít kanoe.
A tak se Dagi vrhal do vln a pokoušel se nějakou tu kánoj ulovit ;-)

Po dokončení ranních rituálů jsme vyrazili k památce. Mají to tu zařízené opravdu dobře. Velkokapacitní parking, automatická brána, rozsáhlé infocentrum s občerstvením i suvenýry, dokonce i muzeem, a to vše provedené architektonicky celkem vkusně.
Tam jsme také zakoupili vstupenku a vyrazili k mostu. Po kousku cesty se nám otevřel nádherný výhled a my měli možnost zkoumat jak to ti staří římané dělali :-)
Most není most, ale akvadukt, kterým se dopravovala voda z pramene u města Úzes až do Nimes. Celková délka vodní cesty cca 48 km, spád 17 metrů. Most se svými třemi ohromnými patry oblouků stojí dodnes téměř neporušený a překlenující řeku Gard. Její břehy jsou obklopeny koupajícími se a opalujícími lidmi, takže návštěva tohoto místa opravdu stojí za to. Dolní patro oblouků akvaduktu má šest. prostřední 11 a vrchní patro 35 arkád. Most je dlouhý 275 metrů a v nejširší části široký 3 metry. Stavba mostu probíhala za pomocí důmyslného systému kladek, kdy byly až několik tun těžké kvádry kladeny až s milimetrovou přesností.  Dřevěné lešení použité při stavbě se opíralo o kvádry vyčnívající z konstrukce mostu, které jsou dodnes viditelné.
Samozřejmě jsme neopomenuli využít příležitosti a odlovili blízký poklad ;-)
Foto naleznete ZDE.

Pak už jsme frčeli na Avignon, který jsme navštívili opět v pozdním odpoledni.
Zaparkovali jsme přímo pod městskými hradbami a vyrazili na obchůzku.
První zastávkou byl proslulý avignonský most. Most postavený ve 12. století byl v 17. století výrazně poničen, když jej zčásti odnesla řeka. Z původních 22 mostních oblouků se dodnes zachovaly pouze čtyři, takže mostovka končí uprostřed řeky. Je v něm muzeum a celá prohldka je poměrně zajímavá.

Pak jsme se vyškrábali na kopec, na kterém se tyčí centrum Avignonu. Prohlédli jsme si ohromný papežský palác, odlovili pár rafinovaných městských pokládků a při sestupu si prohlédli i jednu mírně šílenou aviňonskou atrakci - historický, avšak stále funkční pouťový kolotoč.
Foto naleznete ZDE.

Pak jsme se už doštrachali zpátky k autu a vyrazili směrem ke kaňonu Verdon.
Nocleh nedaleko před kaňonem. Všichni se hrozně drbeme, jak nás svědí štípance od proslulých kamargských komárů ... :-(

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář