Jdi na obsah Jdi na menu
 


442 Michalovice

23. 9. 2007

ObrazekObrazekObrazek

 

 

 


GPS: N 50° 26,149' E 14° 53,309', nadmořská výška 245 m

Popis
Hrad Michalovice založil asi v 70. letech 15. století některý z členů rodu Michalovců. Páni z Michalovic pocházeli z velmožského rodu Markvarticů, kteří v povodí Jizery a na českém severovýchodě vlastnili rozsáhlé državy. Prvním, který se začal označovat přízviskem "z Michalovic" byl Jan, jeden z předních velmožů z družiny krále Václava II. Snad to byl on, který dal na strmém ostrohu nad Jizerou nedaleko Mladé Boleslavi vybudovat rodové sídlo.

ObrazekHrad Michalovice i stejnojmenná blízká ves s kostelíkem, vzniklým patrně současně s hradem, nese jméno patrona rytířů, archanděla Michaela. Stavební dispozice rodového hradu Michaloviců byla dvojdílná. Před vlastním hradem bylo předhradí se samostatným opevněním. Bližší podobu předhradí neznáme, neboť se dochovalo pouzě několik fragmentů zdiva. Jediný přístup do samotného hradu byl na mostě přes příkop vytesaný ve skále, který odděloval předhradí od hradního jádra. Hrad byl obklopen parkánem s dvojitou hradbou, z níž se dochovaly pouze části. Obytnou část vnitřního hradu tvořil dvoupatrový palác ve tvaru písmene L, který prošel několika úpravami. Nápadnou dominantou celého hradu je okrouhlá věž, která se nazývá Putna. Věž sloužila obyvatelům hradu jako poslední útočiště a mohla být samostatně bráněna. Proto byla přístupná pouze snadno odstranitelným můstkem ve výši prvního patra.

ObrazekPověst o bájném pokladu vedla v 19. století k jeho intenzivnímu hledání. Poklad stříbrných mincí byl skutečně nalezen. Pravděpodobně touto činností došlo k narušení zdiva, jeho částečnému zřícení a naklonění věže. Jiná verze uvádí, že příčinou naklonění je pokus pomocí střelného prachu vylámat z věže stavební kámen. Nevylučuje se ani zásah bleskem.
Michalovice představují typicky šlechtický hrad z 13. a 14. století. Průměrně rozsáhlý palác a mohutnost opevnění dokládají, že zakladatel hradu a jeho následovníci měli dostatek prostředků na vybudování důstojného sídla, jež by v dostatečné míře reprezentovalo postavení a moc svých majitelů - pánů z Michalovic.

V roce 1425 byl hrad dobyt husitským vojskem, neboť Michalovci patřili k čelným představitelům katolické šlechty. Až do skončení válek byla na Michalovicích husitská posádka. Posledním obyvatelem hradu a rozsáhlého panství z rodu Michaloviců byl Jindřich Kruhlata z Michalovic. Ten sice přebýval převážně na mladoboleslavském hradě, ale Michalovice byly stále udržovány. Po jeho smrti v roce 1468 připadlo celé michalovické dědictví Tovačovským z Cimburka. Ti však již na hradě nesídlili, hrad začal podléhat zkáze a v roce 1513 je již zmiňován jako pustý.

Jak se dostat
Po D11 do Mladé Boleslavi, odbočit na 38, na N50 25,858 E14 53,840 odbočit na 259 směr Michalovice, podjet železniční most a těsně za ním doprava do kopce. Nevyjíždět však až na vrchol kopce, tam je akorát luxusní village a golf. Je třeba se proplést obcí Podlážky, zabočit do uliček a dostat se až na N50 26,112 E14 53,420, kde začíná ulička vedoucí k hradu, v blízkosti je třeba vyhledat vhodné parkování, oficiální parkoviště není.

Parking
volně

Otevírací doba a vstupy
duben - říjen
úterý - neděle
10:00 - 17:00

Vstupné
Dospělí 10 Kč
Děti 5 Kč >

Odkazy
Zde naleznete pár užitečných odkazů s velmi pěkně zpracovanými popisy hradu Michalovice :
http://vcervinka.superhosting.cz/michalovice/michalovice.htm
http://www.cz-milka.net/pamatky/01-zriceniny/michalovice/
http://www.zricenina.cz/objekt.php?id=45

 

Náhledy fotografií ze složky Michalovice

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář