Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrad Jevín

25. 1. 2014

Nečekejte žádný Karlštejn, tohle byl opravdu jen malý hrádek a moc toho z něj nezbylo. Dnes se uvádí pod jménem Hrádek, dříve se nazýval Jevín. Hrad byl postavený na ostrožně (skalním výběžku) nad vsí Jevíněves. Převýšení mezi vsí a hradem je 60 m. Je to také jedno z míst, kde by prý mohl být pohřbený praotec Cech - k Řípu je to odtud jen 6 km.

Hrad Jevín - The Jevin Castel

První písemná zmínka o obci Jevineves (visit link) pochází z doby vlády Karla IV. (*1316 †1378). Tehdy byl majitelem vsi a hradu pan Pešek z Válovic. Posledními šlechtickými majiteli byli Chotkové. Dnes pozemek s hradem patří státu a hospodaří na něm Lesy České republiky s.p. V blízkosti hradu vedla v minulosti obchodní cesta Praha - Dráždany, tzv. Lužická cesta (visit link) . Dnes tudy vede červená turistická značka "Dvořákova cesta" vedoucí z Kralup nad Vltavou přes Nelahozeves a Jevíněves na horu Říp.

Roku 1330 se Karel IV. ješte jako markrabe moravský snažil zbavit Cechy loupeživých rytíru prepadajících kupce a poutníky. Loupežníci se premnožili zejména v dobe vlády Karlova otce, Jana Lucemburského. Práve jako sídlo loupeživého rytíre byl nekdy kolem výše uvedeného roku dobyt a poboren zdejší hrad Jevín. Bylo to pomerne mohutné sídlo, i když rozlohou nevelké. Zdi mel asi 180 centimetru široké, príkopy až 30 metru široké a 8 metru hluboké, chránící hrad ze snadno prístupné strany.

archeologický - archaeological find; nálezTenhle hrádek nebyl nikdy moc významný, nezanechal v historii žádnou výraznejší stopu. Ješte pomerne nedávno tu bylo lecos k videní. Místní pametníci vypravují, že jako deti prolézali na Hrádku sklepy, ty jsou dnes už bohužel zasypané. Dnes uvidíte jen hradište obklopené príkopy a valy a nepatrné zbytky kamenného zdiva. Ta hromada vlevo je zbytek veže, vpravo je centrum hradu s viditelným obrysem hradního paláce a malého nádvorí.

  Hrad byl už kdysi archeology prozkoumán, nalezené veci - nádoby a zbrane jsou uloženy v Národním muzeu v Praze a v muzeu v Litomericích. V on-line katalogu Národního muzea je uveden nález bronzového pozlaceného knoflíku (visit link) . Na fotce je nákres zdobení tohoto knoflíku.
Pramen - The Spring

Základní problém každého hradu (zvlášt pri obléhání) bylo zásobování vodou. Na Jevíne prý nekde byla hluboká studna dnes už zasypaná. Dodnes jsou blízko hradu dva prameny. Ten úplne nahore, na náhorní plošine je zakreslený na turistických mapách . Dnes je dost zanedbaný, voda není pitná, zrejme se do vody splavují hnojiva a postriky z okolních polí. Druhý pramen je kousek pod hradem ve svahu nad vsí a voda je odtud vedená do kašny v Jevinevsi. Na kašne je tabulka že voda není pitná.

Prameny informací:
stránky obce Jevineves (visit link)
turistické stránky (visit link)
teta Wiki (visit link)
stránky Národního muzea (visit link)
Ledcické novinky (pdf.) (visit link)
hint (visit link)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář