Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slovensko 2009, den sedmý - čtvrtek 7.5.

7. 5. 2009

ObrazekLucy původně chtěla vstát v 6:00, ale když se v 6:00 pokusila vstát, situaci razantně přehodnotila a spala dál ...
Takže nakonec se vstalo v 7:00.
Následovala snídaně, mytí nádobí, balení věcí a focení kýčovitých fotek Tater .... (některé obrázky pak byly použity na náš nový banner ...)
V 9:00 pak odjezd.

Přesouváme se k Ochtinské argonitové jeskyni.
Na webu Správy Slovenských jaskýň je cesta popsaná docela dobře, ale i tak nás překvapila "zastrčenost" této lokality ... Silnice se postupně zužuje a zužuje až se jede lesem po takové skoro polní cestě, teda lesní, ale na konci je najednou parkoviště a vstupní budova vrátnice jako kdyby tu upadlo nějaké ufo ...... Náš přílet byl v 10:45.

Vzdělávací vsuvka:
Aragonit, uhličitan vápenatý, má stejné chemické složení jako mnohem rozšířenější kalcit. Oba minerály se liší uspořádáním stavebních částic (molekul), tzn. uspořádáním krystalové struktury. Říkáme, že aragonit krystalizuje v kosočtverečné (rombické) krystalové soustavě (má rombickou souměrnost), zatímco kalcit krystalizuje v klencové (trigonální) krystalové soustavě (má trigonální souměrnost).
Aragonit je v přírodě poměrně běžný, vyskytuje se ve velmi rozmanitých podobách a vzniká v rozličných prostředích. Je bezbarvý, bílý, žlutý, zelený, šedý, fialový, červený, modrý, průhledný až neprůhledný, skelně až mastně lesklý. Nejčastěji tvoří agregáty různého typu: stébelnaté, paprsčité, vrstevnaté, kulovité, keříčkovité, krápníkovité, celistvé, porézní. Tvoří také sloupcovité až jehlicovité krystaly. Vzniká v dutinách vulkanických hornin, usazuje se z horkých pramenů, krystalizuje z roztoků na ložiskách rozličných nerostných surovin, vyskytuje se v karbonátových horninách (vápencích, sideritech, magnezitech), na puklinách serpentinitů (hadců), v evaporitech (solných a sádrovcových sedimentech). Buduje schránky některých organismů jako jsou měkkýši a koráli.

Abyste toto všechno mohli na vlastní oči viděti, musíte 6€ za vstup zaplatiti.
Jo a vstupy jsou pouze ve vybraných hodinách ... nutno vysledovat na webu ! My šli na 11:00.
Abyste si toto všechno mohli nafotit na památku, musíte zaplatit 10€ za foťák ... Obsluha jeskyně je velmi bdělá a ostrým hlasem umravní i odvážlivce, kteří se v bláhové snaze pokoušejí jeskyni ve tmě odfotit mobilem .....

Jeskyně není příliš veliká, ale výzdoba je opravdu krásná a unikátní :-)
Jenom to focení nám šlo trochu ztuha .... Asi by to chtělo přepnout vyvážení bílé na žárovku ....... Tak příště. Ale i tak jsou fotky hezké, i když občas mají takový démonický nádech do červena ... ;-)

Ve 12h opouštíme Ochtinu a varážíme na Bratislavu. Navigace nám, ostatně jako vždy, vybírá nejlepší trasu, takže jedeme přes hory a přes doly, mé zlaté parohy, až se nám z toho motá hlava a máme prázdnou nádrž .... Ondra původně chtěl dojet až k pokladu GeoTDI, ale když už půl hodiny svítilo hladové oko od nádrže a ručička palivoměru omdlela, Ondrovi povolily nervy a zastavil v nejbližším městě u pumpy .... To bylo ve 14h.
V 15H jsme pak konečně dobyli i GeoTDI poklad, dali si tam kávu a zmrzku a drandili dále.
Po cestě jsme objevili jeden príma stánek, kde jsme nakoupili máslo, sýry a žinčicu.
V 19h jsme vítězoslavně zastavili v kempu na Zlatých píscích :-)

Nocleh:
ATC Zlaté piesky, 18,80€, tedy nejdražší kemp během našeho Slovenského putování, ale vybavení nic moc ... Nejprve jsme strávili trapnou chvilku hledáním funkční elektrické zásuvky. Snažili jsme se i najít takovou, která by nás nezabila .....
Další dobrodružství bylo hledání funkčních sprch a wécé. Nakonec jsme našli, ale sprcha by se klidně dala použít jako vodní dělo na rozhánění demonstrantů. Slušně řečeno, při sprchování jsme v ceně měli i hydromasáž :-) 
A kemp je mezi dálnicí a letištěm .......

Jak to vidí Ondra:
Jeskyně se mi líbila moc :-D
Zbytek cesty byl poměrně dlouhý a nudný :-(

Jak to vidí Dag:
Nuda :-(

 

Náhledy fotografií ze složky Ochtinská aragonitová jeskyně

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář