Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skanzen Hamar a cesta do Oslo

19. 8. 2009

Skanzen Maihaugen u Lillehammeru nám přišel drahý, tak jsme se nakonec rozhodli pro Hameos_7190.jpgar.
Městečko Hamar leží na břehu jezera Mjøsa. Historické muzeum kraje Hedmark vzniklo na místě středověkého biskupského paláce. Centrem jsou pozůstatky kamenné katedrály Domkirke, která zde stála od roku 1049 do roku 1567, kdy byla zničena požárem. Dnes je pod skleněným příkrovem a chráněna.

V městečku je i nepřehlédnutelná olympijská hala, která připomíná obrácenou vikingskou loď, a která poskytla kluziště pro olympijské hry v roce 1994. My jsme kolem ní jenom projeli a po pravdě nás moc neohromila :-( Divnej barák ...

Nicméně nás ohromila naše adaptace na kruté podnebí severu - venku 15 stupňů a my si v kraťasech dáváme zmrzlinu :-D

Po prohlídce, odlovení kešek a zaplnění bříška jsme vyrazili k Oslu. čím blíže hlavnímu městu, tím houstne doprava a rostou ceny kempů. V Lillehammeru stál 240 jejich peněz, což jsme s díky odmítli. Na kraji Osla jsme narazili na kemp za 290. Po dalším hledání jsme zakotvili v kempu Ekeberk za 280. Teda 240 + 4x 10 na sprchy.

Zde je potřeba pronést komentář ke sprchám. Sprchu s teplou vodou mnozí považujeme za standard. Ne však norský provozovatel kempu. Když jsme poprvé zjistili, že za sprchy se platí, vzniklo na palubě naší výpravy hmatatelné napětí. Postupně jsme si zvykli a utužovali svoje charaktery. V některých kempech se platí za teplou vodu. Tedy člověk vleze do sprchy, hodí žeton do mašiny, odblokuje se teplá voda, následuje mydlení, šampónování a takové ty metrosekxuální věci .... Pak mašinka cvakne a teplá voda se vypne.... Mrzuté. Se zatnutýma zubama se to dá dořešit ... ;-)

Ovšem mnohem vyšší level je, když mašinka cvakne a vypne se voda úplně. Všechna, teplá i studená. To je pak člověk takříkajíc namydlenej ....

 

Náhledy fotografií ze složky Skanzen Hedmarksmuseet

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář