Jdi na obsah Jdi na menu
 


235 Hazmburk

4. 3. 2007

Obrazek Obrazek Obrazek

N50° 26,022' E14° 00,919' ALT 375 m

Popis
Hrad Hazmburk, dříve zvaný Klepý, se již přes šest století týčí nad úrodnou rovinou kolem řeky Labe a dolní Ohře na pozadí zelených kuželů Českého středohoří.
Původně zde pravděpodobně stávala tvrz, kterou koncem 13. století nechali postavit páni z Lichtemburka. V roce 1314 Hynek z Lichtemburka však mění hrad Klepy za jiné zboží s českým králem Janem Lucemburským, který ho pak v roce 1335 prodává panu Zbyňku Zající z Valdeka a na Žebráce a ten mu dává jméno Hazmburk.
V té době však hrad stále nebyl nijak velký. Typ tohoto hradu s plášťovou zdí je v Čechách (a v severních obvzlášť) vzácný. Hrad měl hlavně vojenský význam a funkce šlechtického sídla byla nepochybně vedlejší. Hrad představoval jednu z největších, nejmohutnějších a nejpevnějších hradních staveb své doby. Díky své výhodné a dominantní poloze na osamělém a vysokém kopci byl prakticky nedobytný.
Hrad byl po nabytí rodem Zajíců přestavěn a rozšířen. V jádře hradu byla výrazně zvýšena čtverhranná věž (zvaná Bílá) a postaven patrový palác na jižní straně (z něj se dochoval sedlový portálek asi z druhé poloviny 14. století, který sloužil jako vstup do paláce).
Hrad měl protáhlý tvar od západu k východu v délce 170 metrů a šířce kolem 30 metrů a zabíral celou nezalesněnou plochu vrcholové planiny čedičového kopce. Ještě v roce 1866 existoval rytířský sál, ale už se zhroucenými stropy. Jádro hradu obsahovalo ještě další dvě palácové budovy a zachovalou cisternu. Všechny budovy jádra včetně Bílé věže byly z obraných důvodů přístupné jen z patra a byly tedy spojeny pavlačí a můstky. Hlavní plášťovou hradbu obklopil parkán a na konci hřebenu vzniklo západní nádvoří s nejméně dvěma mladšími budovami a dochovaným sklepem.
Koncem 15. století se pro majitele hradu stává trvalé bydlení nepohodlné a tak hrad ztrácí na svém významu. Posledním z rodu Zajíců z Hazmburka, kdo vlastnil hrad, byl Kryštof, ten jej v roce 1558 prodává hofmistru Království českého panu Janu staršímu z Lobkovic na Zbiroze a Točníku. V té době byl Hazmburk již pustý a od počátku 17. století leží v troskách.
S Hazmburkem je spojeno mnoho pověstí a bájí, které inspirovaly významné české umělce, například Karla Hynka Máchu, Svatopluka Čecha, Emila Fillu a další.
Státní hrad Hazmburk zve k návštěvě svojí nezastupitelnou rolí přírodní rozhledny s možností výstupu schodištěm na hranolovou věž, nazývanou Bílá.

Jak se dostat
Z dálnice D8 (Praha - Teplice/Ústí) lze sjet na 29.km, popojet po silnici č. 240 směr Roudnice nad Labem a potom odbočit na silnici č. 246. Nebo sjet až na 35.km a nadjet si po silnici č. 118.
Po 246 až do obce Libochovice, tam odbočit doprava na silnici č. 237 do obce klapý.
Po 237 lze přijet i ze zhora, odbočit ze silnice č. 15 (Lovosice - Most) v obci Třebenice.

Parking
v obci Klapý, potom kousek pěšky po značené cestě.
Po dešti ale cesta může být trochu blátivá.

Otevírací doba a vstupy
Hrad je přístupný celoročně, otevřeno je:
- duben až září denně kromě pondělí od 10:00 do 18:00
- říjen až březen denně kromě pondělí 10:00 - 16:00
Pro předem nahlášené skupiny (rezervace na 606 820 015) lze zajistit prohlídku i v mimonávštěvní době.
Prohlídka probíhá bez průvodce.
Vstupné:
- dospělí 20 Kč
- děti, studenti, důchodci 10 Kč
- zapůjčení dalekohledu 10 Kč

Odkazy
http://www.hrady-zamky.cz/hrad-hazmburk/
http://www.pruvodce.com/hazmburk/
http://vcervinka.superhosting.cz/hazmburk/hazmburk.htm
http://www.rubes.cz/libochovice/f_hazmburk.htm
http://www.doprirody.com/05-Hazmburk/index.htm
http://carnold.webzdarma.cz/hazmburk/hazmburk.htm

 

Náhledy fotografií ze složky Hazmburk

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář