Jdi na obsah Jdi na menu
 


GeoVýlety - 19.1. na Kokořín a 20.1. kolem Prahy

19. 1. 2008

Na víkend jsme si naplánovali výlet za poklady a turistickými známkami a taky vyhlídnout si místo k uložení pokladu na Kokořínsku.
Dag byl hrdina, ťapkal s námi, zdolával nesčetné nástrahy počasí i terénu.

Ano, počasí... Předpověď nebyla ani nadějná, ale ani moc beznadějná. Nakonec se ukázalo, že jsme trefili nějakou díru mezi mraky, protože v Krakonoších, v Jizerkách i Krušných horách pršelo, ale na Kokořínsku ne .-)

ObrazekV sobotu ráno jsme vyrazili na Helfenburk u Úštěka. Předběžná příprava naznačila, že nejzajímavější cesta by mohla být z vesnice Ostrá. Tam jsme zaparkovali auto a vydali se po severní straně údolí směrem na východ. První část cesty vedla po kraji údolí s vyhlídkou na hrad. Pak se cesta (zhruba po 2 km) stočila zpět a začala klesat do údolí. Následně bylo třeba opět vystoupat na hřeben, na kterém hrad stojí.
Hrad jsme krátce prošli, nafotili pár fotek, ale do žádných větších akci jsme se nepouštěli - věž byla zavřená a ostatní vyhlídky trošku namrzlé ... Hrad samotný je pěkný, stojí na ostrohu, který je kupodivu menší než okolní kopce (na záznamu profilu trasy je to ten malý hrbek mezi 3. a 4. kilometrem)
ObrazekNásledovalo už nastavení navigace a zahájení dobytí pokladu GCVNWR Hrádek u Rašovic. Šipka ukazovala přímo, tak jsme se sesunuli do údolíčka a došli ke stráni, do které byla vyšlapaná cestička. Řekli jsme si ano, to je správná cesta. Postupně nás toto přesvědčení opouštělo, hlavně když jsme se i se psem sápali do stráně porostlé borůvčím. V tu chvíli bych terén označil za 4/5. Lucy do toho dala vše a poklad našla.
Na 300 metrech délky jsme zdolali zhruba 60-ti metrové převýšení. Proto bychom dalším hledačům doporučili následovat okružní poznávací červenou značku, která výškové rozdíly překonává pozvolněji a k vyhlídce na hrad vás dovede taky. Je tam lavička a od ní je to k pokladu už opravdu jenem kósek ... :-D
ObrazekVyhlídka pak opravdu stojí z to ;-)

K hradu patří i turistická známka  č. 446, o kterou si ale budeme muset zažádat dodatečně.

Zbytek cesty jsme už došli po značce, uzavřeli okruh a vrátili se k autu.
Měli jsme hlad, tak jsme začali pátrat po nějakém restauračním zařízení.
Skončilo to tak, že jsme se postupně přesunuli na hrad Houska s tím, že po nalezení pokladu zajedeme do Ráje do hospůdky.

Na Housce jsme již byli loni 1. května (fotogalerie ZDE, příspěvek zatím sepsán nebyl ), to jsme ale pokladi ještě moc nelovili. Nedaleko hradu má být poklad  GCJVQH Gustův rohlík, ten se nám ale najít nepodařilo. A nebyli jsme sami ....
Takže jsme se přesunuli do Ráje do hospůdky, najedli se, nakrmili a napojili psa a začli špekulovat, jak si nenalezený poklad vynahradit ....
Vyhrál to GCZN6R Žlutý kříž, nejbližší poklad k Housce. Tam jsme také odložili čarodějnický TB.

Po cestě domů jsme pak ještě zkusili GC 1757J Chloumecké výhledy. Moc povedený a nápaditě vymyšlený poklad.

V neděli jsme pak objevili GC18P7X Jazz cache (luštění proběhlo ráno u snídaně) a taky druhý poklad založený kamarádem Lišákem, GC18N03 Tvrz Dřevčice. Tím jsme dosáhli celkového počtu objevených GeoPokladů 50 kousků :-D

 

Náhledy fotografií ze složky Z GeoVýletů 19. a 20.1.2008

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář