Jdi na obsah Jdi na menu
 


ObrazekMezi 12. a 25. srpnem roku 2007 se nedaleko obce Drahňovice nedaleko hradu Českého Šternberka nedaleko Prahy uskutečnil pirátský tábor.

 

Hlavním úkolem dětí bylo překonat nástrahy, vyřešit hádanky a najít poklad kapitána Hooka.

ObrazekTábor pořádalo volné tábornicko-turistické sdružení Klondike (www.vtts.cz).

Přinášíme Vám krátké povídání a několik fotografií z táborového života.
My jsme tam plnili role "zdravotník" a "host-fotograf"

ObrazekTábor se konal na oblíbeném a již vyzkoušeném tábořišti nedaleko obce Drahňovice.
Nejbližším turisticky zajímavým bodem je hrad Český Šternberk, který také bude, byť jen okrajově, součástí našeho povídání.

 Obrazek

 

 

 

 

 

Nádraží Praha
Celá akce začala nabírat obrátky v sobotu ráno 12. srpna na Hlavním nádraží.
Rodiče přivedly své ratolesti, předali standardní průvodní dokumenty (prohlášení o bezinfekčnosti a takové ty věci...) a začali se s nimi pomalu loučit.
Pocity na obou stranách byly samozřejmě rozdílné, ale v obou případech smíšené. Děti se těšily na nová dobrodružství a zároveň se trošku bály neznámého a ti malí asi i odloučení od rodičů. Rodiče se trošku obávali, jak bude o jejich mazánky postaráno a jestli nebudou trpět, na druhé straně se asi ve skrytu duše trošku těšili na volnějších čtrnáct dní.
Když se na pódiu, pardon, na nádraží, objevil i hlavní vedoucí Aleš, mohl být zahájen přesun na nástupiště.
Vláček tam na nás již čekal, stačilo nastoupit, rozloučit se a po zapískání mírně zmateného pana průvodčího vyrazit vstříc novým dobrodružstvím.
Na důkaz humáního přístupu k dětem je potřeba dodat, že velká zavazadla necestovala vlakem s dětmi, ale samostatně zásobovacím vozem přímo na tábor.
I když na druhé straně si musíme trošku postěžovat - dneska se na tábor jezdí s kufrem !
GALERIE

Český Šternberk
Druhé dějství naší reportáže se odehrává na vlakové zastávce Český Šternberk.
Z mlžného oparu se vynořuje vláček, zastavuje a na perón vrhá stádečko nedočkavých dětí.
Tam je už čekají verbíři z přístavu Karkavelos, kteří děti vítají a vypráví jim o Karkavelu. Děti hltavě poslouchají. Ale pozor, Karkavelos je přístav, letošní tábor je námořnický a ti dva pánové, kteří děti přivítali, jsou verbíři. Takže následuje nábor členů do posádek - námořníků, zdravotníků, botaniků, .....
Každý naverbovaný člen posádky pak dostává vstupní žold. V jednu chvíli se o místa v posádce (a o žold) strhává i boj ! Za chvíli se dočtete, jak je žold pro posádky i každého člena důležitý.
Druhé dějství končí a děti vyráží směrem k táboru
GALERIE

Nástrahy na cestě do tábora
Děti čeká nejnáročnější část cesty - pěší přesun do tábora. Cesta je naštěstí docela dobře značená. Na sloupech, stromech a občas i okolosotjících osobách visí směrovky na přístav Karkavelos.
Ale aby to nebylo tak jednoduché, krom nepříliš příznivého počasí na děti po cestě číhají i další nástrahy - prodavači cukrovinek, hazardní hráči a dokonce i strašidla a lupiči.
Tak mnohé z dětí přišly o část žoldu, který dostali na nádraží od verbířů.
Jaké pak bylo překvapení, když u města Karkavelos číhala ozbrojená hlídka, která za vstup do města vybírala ! Ti, kteří měli peníze, zaplatili, ti, kteří peníze neměli, museli si vstup odklikovat nebo oddřepovat.
Pak už se děti zabydlely do stanů, vybalily si věci a mohl se servírovat první společný táborový oběd.
GALERIE

Další reportáže naleznete ZDE, a to:
- olympijské hry
- večerní trhy
- myší dostihy
- lodní bitva
- táborák 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář