Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta z města

17. 10. 2010

Když Ondra kupoval karavan, těšil se nejen na dovolené za hranicemi všedních dnů, ale také na krátké víkendové výpady mimo civilizaci. V pátek se stavit v Globusu, koupit půl kila kuřecích řízků, pecen chleba, pár piv, vyrazit někam do lesa a vrátit se až v neděli.

g9_5963.jpgA přesně tak to udělal i tento víkend.
Počasí sice neslibovalo moc sluníčka, ale nakonec se docela vyjasnilo ;-)
Takže v pátek večer proběhlo zabalení Ondrových i psích věcí, nákup základních potravin, pak vyzvednutí auta a cesta na severovýchod. Vyhlédnutým cílem pro nocleh byla víska Michovka u Malé skály.
Mlha a mrholení trošku zkomplikovaly cestu i zabydlení, také jakási objížďka mezi Malou Skálou a Koberovy a v neposlední řadě i jízda bez navigace ;-) Nakonec jsme nebydleli na vyhlédnutém místě v lese, bo na konci vesnice byl zákaz vjezdu, ale na návsi. Na druhé straně se to ráno ukázalo jako perfektní výchozí místo pro výlet na zříceninu hradu Zbirohy.

Tam jsme vyrazili ráno. Nejprve kousek po polní cestě, potom už po turistické značce.
Ze zříceniny už zbylo opravdu jen pár zdí, ale v peřině z podzimního listí vypadala nádherně. Psům se tu taky moc líbilo - lítali jako magoři, váleli se v listí, lovili klacky ....


Hrad Zbirohy byl pravděpodobně založen ve 14. století, v písemných pramenech lze zmínky o Zbirohu dohledat v období vlády krále Václava IV., podle kterých hrad společně s Hrubým Rohozcem držel přední český velmož Markvart z Vartemberka. Hrad byl několikrát dobyt a vypálen, obnoven, dobyt a vypálen, jak už to tak u hradů bývá.
Hrad stojí na ostrohu řeky Jizery, nad vesničkou Rakousy, pozice je výhodná, strmý ostroh stěžuje přístup a usnadňuje obranu. Dnes jsou vidět zbytky zdí, sjlepů, nádrž na vodu na nádvoří.... více třeba na http://www.hrady.cz/index.php?OID=329 nebo http://m.taggmanager.cz/cs/274 (což si lze napípnout přímo na místě do mobilu pžeš QR kód ....) Vstup volný a zdarma :-)


g9_5993.jpgPo návratu jsme se přesunuli o vesnici vedle, do Besedic, zaparkovali na něčem, co by mohlo být parkoviště, Ondra si dal oběd a psi sváču. A malý oodech
A pak jsme vyrazili po žluté, do Besedických skal. První dobrodružství jsme zažili už po cestě, když jsme šli kolem místní hospody se spoustou totemů, podivných soch a výzdoby a také s krůtami a pávem na zahradě :-) Psům se tato atrakce velmi líbila a civěli na pipinky s vyplazenýma jazykama (po cestě zpět jsme páva dokonce nachytali sedícího na plotě :-D ).
Pak jsme se hodnou chvíli proplétali opravdovým skalním bludištěm, soutěskami, chodili po mostíkách a vyhlídkách, stoupali a klesali po schůdkách tesaných do skály, v jedné chvíli i po dřevěném žebříku, navštívili jsme modlitebnu - sluj českých bratří, také pomník bojovníkům.
Poté jsme vystoupali na Sokolí vrch, pokochali se vyhlídkou na Suché skály a vrátili se zpět k autu.


Romantický labyrint pískovcových skal leží nad levým břehem Jizery poblíž obce Besedice v Českém ráji. Skalami vede okružní cesta, která nás seznámí s nejvýznamnějšími místy této oblasti. Hlavní skupinou skal je Chléviště se Slují exulanta Václava Sadovského ze Sloupna a nádhernými vyhlídkami.V seskupení skal U Kalicha uprostřed pěti skalních roklí se skrývá oltář s vytesaným kalichem a letopočtem 1634. Na stěnách je úryvek z Kšaftu J. A. Komenského, verše o Kralické bibli a verše františkánského mnicha J. Vitáska. (tak nějak se to píše na www.cesky-raj.info/dr-cs/skalni-mesta-a-utvary/cesky-raj/besedicke-skaly.html)
Vstup volný a zdarma. Parkování v Besedicích na plácku v sezóně (tedy přítomnosti výběrčího) za 30 Kč.


A protože jsme všichni byli unavení z čerstvého vzduchu a protože se nám tady v Besedicích podařilo zaparkovat s výhledem na jih, padlo rozhodnutí, že už nikam nepojedeme.
Proč výhled na jih ? Protože jedině tak se satelit netrápí s nalezením Astry 23A :-)
Takže Ondra zalogoval poklady, uvařil všem večeři, zalezl do postele a pustil si Piráty z Karibiku :-)

g9_6053.jpgRáno už parkoviště hlídal parkingmajstr. V klidu jsme posnídali, podívali se na Toulavou kameru, pánovi zaplatili 30 Kč a přesunuli se ku hradu Rotštejnu.
Počasí se překonalo, nebe bylo jako vymetené, sluníčko svítilo a zpříjemňovalo procházku v chladném vzduchu - nebylo víc než deset stupňů. Hradík je malinký, zčásti vytesaný do skal. Pak jsme prošli skalami, průchodem dolů, podívali se k památníku Jana Husa, vystoupali průchodem zpět, došli k Postojné jeskyni a pak se k hradu vrátili po neznačené ztezce.
Nemá se to, nesmí se to v NP, ale podařilo se nám vybrat vyšlapanou cestičku, chovali jsme se ohleduplně a tiše a nádherně si tak užili klid ve stínu skal.


Zřícenina ranně gotického hradu Rotštejn leží  na okraji přírodní rezervace Klokočské skály.
Hrad byl založen v polovině třináctého století Jaroslavem z rodu Markwarticů stejně jako nedaleký Valdštejn. Své největší slávy dosáhly Rotštejnové a s nimi hrad a celé panství za vlády císaře a krále Karla IV.
Hrad jako panské sídlo zanikl až na počátku věku šestnáctého, kdy je uváděn co zámek pustý se zborcenými zdmi a skalami do nádvoří.
Více na
http://www.rotstejn.info/index.php. Vstup dle otevírací doby, vstupné dobrovolné.


Po cestě domů pak ještě byl oběd, úklid a příprava auta na chladná období. A jako sladká tečka na závěr sauna. Prostě báječný víkend bez počítače, civilizace, skužebního telefonu .....

Fotky ? Zbirohy ZDE, Besedické skály ZDE, Rotštejn a Klokočské skály ZDE.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář