Jdi na obsah Jdi na menu
 


894 Hrad Oheb, Seč

2. 7. 2007

Obrazek Obrazek 894 Hrad Oheb, Seč

N 49° 50,098' E 15° 39,072' ALT 505

Popis
Přírodní rezervace Oheb o rozloze 26,5 ha je vyhlášena od 1.3.1995. Území zaujímá celý poloostrov, který vybíhá do hladiny Sečské přehrady, a velkou část podél zátoky pod hradem.
Důvodem vyhlášení bylo nejen pestré společenstvo skořepinatých plžů, ale i unikátní les patřící mezi přirozené podhorské suťové lesy, reliktní bory a acidofilní bikové bučiny s pestrým společenstvím bylin. Dále je zde skalní stanoviště, hnízdiště výra velikého.

ObrazekNad Sečskou přehradou se tyčí poměrně rozlehlá zřícenina gotického hradu Oheb. Hrad patrně založil Ješík z Popovce, a to na přelomu 14. a 15. století. Po Ješíkovi získal hrad do zástavního vlastnictví Petr Zmrzlík ze Svojšína. Za husitských válek se nacházel v rukách husitských hejtmanů. Od roku 1421, kdy již zmíněný Petr Zmrzlík podlehl moru, to byl Hynek Krušina z Lichtemburku, od roku 1429 pak Jan Hertvík z Rušínova, který vedl jedno z vojsk sirotků.
ObrazekOd roku 1455 byli majiteli hradu Trčkové z Lípy, kteří ho v 60. letech 15. století výrazně přestavěli a zpevnili. Záhy jim však přestal vyhovovat a ztratili o něj zájem.
Od konce 15. století je hrad již opuštěn a začíná pomalu chátrat.

Na protější straně přehrady, nad tunelem je zřícenina dalšího hrádku, bohužel nepřístupná.

Jak se dostat
ObrazekZ Chrudimi vede na Ždírec nad Doubravou silnice první třídy č. 37.
Z ní lze odbočit na silnici č. 343 směr Horní bradlo a Seč. Za hrází přehrady je malý tunýlek a kousek za ním po levé straně placené parkoviště (zhruba na N49°50,270' E15°39,488'). Pak je třeba vystoupit a vydat se po silnici zpět, přes přehradu a po silnici kousek do kopce. Pak je rozcestník a lesem do kopce vede cesta k hradu.
Lze dojet i z druhé strany, z městečka Seč (tam jsou i turistické informace a TZ). Přes Seč vede silnice č. 340 z Chrudimi na Golčův Jeníkov, nebo 337 z Čáslavi.

Parking
Placené parkoviště

Otevírací doba a vstupy
Otevřeno volně, vstup na vlastní nebezpečí

Vstupné
Zdarma

Odkazy
http://hrady.dejiny.cz/oheb/index.htm
http://www.tipynavylet.cz/misto-chrudimsko-hlinecko-hrad-oheb-zricenina-1.html
http://www.hotel-jezerka.cz/tipy-na-vylet/zricenina-oheb/
http://www.rozhlas.cz/hradyazamky/chrudim/_zprava/230151
http://www.hrady.cz/index.php?&OID=231
http://it.pedf.cuni.cz/~suchanko/gapg/17sec/oheb1.htm

 

Náhledy fotografií ze složky Hrad Oheb, Seč

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář