Jdi na obsah Jdi na menu
 


399 Drábské světničky

28. 7. 2007

Obrazek Obrazek 399 Drábské světničky
Známka zatím ve sbírce není, při naší návštěvě měli vyprodáno :-(

N 50° 32,005' E 15° 01,983' ALT 330

Popis
Drábské světničky jsou oblíbeným a vyhledávaným turistickým místem v Českém ráji, a to nejen díky dalekému výhledu do okolní krajiny, ale i příjemné přírodě.
Drábské světničky jsou nazývány zříceninou skalního hradu. Jako zříceninu si většinou představujeme nějakou zelenou plochu, ze které vystupují větší či menší pozůstatky zdí či budov. U Drábských světniček je to trošku jinak.
Na sedmi pískovcových blocích (4 větší a 3 menší), které se tyčí cca 90 až 140 metrů nad hranou údolí, byl kdysi vybudován skalní hrad, který až do bitvy u Lipan obývali husité.
Do těchto bloků bylo vytesáno přibližně 30 místností a ty byly pospojovány dřevěnými můstky a žebříky. Největší z místností byla téměř 7 metrů dlouhá a 4 metry široká svatyně s kamenným oltářem, vyvýšenou kazatelnou a otvorem pro ostatky. Zřejmě tato svatyně mohla sloužit jako katolická kaple.
Mezi nejzajímavější světničky lze zařadit i pravděpodobné vězení - ve skalním bloku nazvaném Sloup je světnička s jehlancovitou prohlubní. 
Místnosti vytesané do skály byly doplňovány dřevěnými stavbymi zbudovanými na skále (ty se samozřejmě nedochovaly).
Dnes jsou jednotlivé skalní bloky pospojovány úzkými železnými mostky a žebříky, z části se lze pohybovat po schodech a stupních vytesaných do skal.

Písemné známky o hradu se nedochovaly, o účelu hradu se lze pouze domnívat. Zřejmě byl založen v 15. století a obýván husity. Po bitvě u Lipan byl opuštěn a začal chátrat. Přesto byl později (za třicetileté či 2. světové války) vyhledáván pro svou polohu jako útočiště. Název hradu pravděpodobně pochází ze slova drápati, což ve staročeštině znamenalo sekat, resp. tesat.

V muzeu v Mnichově hradišti byl vytvořen model hradu, zejména proto, že pískovec trpí povětrnostní erozí i náporem návštěvníků.

Jak se dostat
Z Prahy po D11 na exit 57,5km, potom po silnici číslo 268 (směr Sobotka). Hned na začátku obce Boseň odbočit vlevo směr Zásadka. Po cestě po pravé straně minete hrad Valečov (doporučujeme k návštěvě. Informace i fotky z Valečova tu taky najdete, ale později ...). V Zásadce lze vybrat jednu ze dvou variant dalšího postupu. Já znám cestu "horem", tedy odbočit doprava do kopce směrem na Mužský. Obcí Mužský projeďte a pokračujte po cestě dále až na její úplný konec.
Malá odbočka - za obcí Mužský si lze odskočit na kopeček s názvem Mužský, kde je mohyla - památník bitvy v roce 1866 (detaily nastudujeme a zveřejníme). Pro odskočení si na Mužský je nejlepší zaparkovat na malém plácku po levé straně, jsou tam brány do jabloňových sadů. Pak stačí jenom přeskočit silnici a po cestičce spoustat vzhůru.
Ale pokračujme po cestě k Drábským světničkám - po cestě až na konec, k restauraci na vyhlídce. Je tam štěrkové parkoviště, občas placené (je tam budka a v ní občas hlídač / výběrčí parkovného) - N50°31,058' E15°02,954'.
Potom už po šipkách lesem ... Můžete jít zkratkou přes ledovou průrvu (je v ní opravdu zima), potom třeba prodlužkou po hraně skal a koukat se do kraje ....
Alternativou je cesta "spodem", tedy v Zásadce vlevo na Dneboh. Zhruba na N50°31,745' E15°01,703' je odbočka červené turistické stezky. Varianta "spodem" ale znamená, že je třeba k Drábským světničkám vystoupat, převýšení je cca 60 metrů.

Parking
Jak kdy ;-) Zažil jsem výlet, kdy bylo třeba zaplatit nějaké drobné koruny, ale i chváli, kdy hlídač nebyl přítomen a parking byl zdarma.
Každopádně parkovné bylo cca 20-30 Kč.

Otevírací doba a vstupy
Názory se rozcházejí.
Při jednom mém pokusu o dobytí bylo zavřeno, tedy ani vstupné nebylo třeba platit. Při poslední výpravě bylo otevřeno, ale vstupné nikdo nevybíral.
Na netu jsem však našel i komentáře, kde bylo uvedeno, že vstupné se platí ...
Jiný odkaz tvrdí, že je otevřeno takto:
- březen a duben: So-Ne 10-16.30 hodin
- květen až srpen: Út-Ne 10-18.00 hodin
- září: Út-Ne 9-16.30 hodin
- říjen: So-Ne 10-16.30 hodin
Tak si vyberte .-)

Odkazy
http://vcervinka.superhosting.cz/drabske_svetnicky/drabske_svetnicky.htm
http://www.doprirody.com/12-Drabske_svetnicky/index.htm
http://www.tipynavylet.cz/misto-cesky-raj-drabske-svetnicky-1.html
http://www.turistik.cz/cs/pruvodce/cil/drabske-svetnicky/
http://www.interregion.cz/turistika/hrady_zamky/drabske_svetnicky/drabske_svetnicky.htm

 

Náhledy fotografií ze složky Drábské světničky

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář