Jdi na obsah Jdi na menu
 


222 Hrad Litice a okolí

31. 7. 2010

Původní plán byl, že já dovezu pejsky a sebe do Liblic, tam se setkáme s Ondrou, naberem Terezku a šťastně se odebéřem do Litic...

Ovšem trochu se to posunulo - z části různýma komplikacema a z části hladem, který jsme museli utišit v Liblické hospůdce...
Tudíž jsme já, Ondra a Terka vyráželi směr Hradec až tak kolem 22.00 :-)
Po cestě jsme se stavovali ještě v Hradci Králové v Tescu, protože já jsem tak trochu zapomněla nakoupit... Na místo jsme dorazili kolem 1h v noci a zaparkovali na parkovišti přímo pod hradíkem.
Těšili jsme se (teda alespoň někteří), že v noci potkáme alespoň jedno strašidlo, kterými se to zde jen hemží, ale nic... Jen Terka si myslela, že vidí ducha, ale ukázalo se, že to byla jen Čilina, která vylezla na stůl :D

07-eos_3487.jpgRáno byl budíček v devět hodin a kupodivu se ani jednou neposouval! Ondra vyvenčil pejsky a já s Terkou jsme připravily snídani. Zatímco jsme se ládovali, pozorovali jsme z okna pomalu se plnící parkoviště a tůristi zase pozorovali nás :-)
Po necelých dvouch hodinkách jsme se konečně vykulili z karavanu a vydali se nahoru na hrad.
Cesta byla příjemná, kupodivu žádný krpál. Cestou jsme ještě odlovili jeden pokládek.

18-eos_3505.jpgHrádek se nám moc líbil, byl takový polorozbořený, ale ve uvnitř byla i expozice s dochovanýma kamínkama (části nádobí) :-) Já s pejskama jsme prošli jen pár místností, protože schody na věž jsou dost strmé. Terka a s Ondrou vydusali až nahoru a udělali pár pěkných záběrů.
Po té jsme ještě oběšli hrádek kolem hradeb a sesunuli se zpátky k autu. Po cestě jsme ještě okoukli dřevěou zvoničku a dole u parkoviště pak hezky zrestaurovanou kapličku.

V místním bufáči jsme si koupili zmrzku a za velikého jásotu Dagína jsme jí šli sníst k řece.
Orlice je docela dravá řeka, ne nadarmo se tohle rameno jmenuje "Divoká", a hlavně čistá. Jak moc je dravá poznala i Čilinka, která se do ní vrhla po hlavě a ve vteřině už jí bral proud :-) I když pejska se snažila a bojovala statečně!

Uskutečnili jsme přesun k vyhlídce nad Vamberkem, kde jsme si podle plánu měli dát pohár (Ondra si chtěl nostalgicky zavzpomínat na ztracené mládí:-)). Jenže vyhlídka vyhlížela zavřeně a v procesu opravy...tak jsme akorát v nedalekém lesíku odlovili pokládek (který předtím Terezka statečně vyluštila) a posunuli se s autíkem kousek dál, k výchozímu bodu na další výlet.

44-eos_3582.jpgVýlet měl být podle plánu tak na 2hoďky, po rovných cestách, s cílem na vyhlídce nad lomem, kde jsme měli vidět hradík Litice z výšky....
Realita byla taková, že výlet trval asi 4 hodiny - možná i kvůli tomu, že jsem si zapomněla pohorky a celou cestu absolvovala v Crocsách, cesta byla z kopce do kopce a nakonec se žádná vyhlídka nekonala, protože tam žádná nebyla :-)
Procházku jsme si ale i tak užili! Našli jsme jeden pokládek u pramínku, kde jsme stavěli přehradu a kde taky Dag podstoupil operaci zadku :-) Terezka ví ... :D
Viděli jsme divný houby, smírčí kříže, strašidelný chaloupky, vysílač, našli a snědli mraky borůvek a celou cestu kecali o blbinách a smáli se :-)

Po návratu do tančíku a po osvěžení jsme frčeli směr Častolovice, kde jsme chtěli ukázat Ondrovým rodičům náš nový karavánek. Uvařili jsme jim kávičku, posvačili buchtu a klábosili. A ještě jsme se vydali kousek k místnímu rybníčku nakrmit labutě. Spíš než labutě se krmili veliký kapři, který se nás vůbec nebáli a směle se ukazovali.

Domů jsme vyrazili v půl 21h. Stavili jsme se na nátlak Terezky :-) na večeři u Mekáče, po které princezna tak vytuhla, že jí domu do pelíšku Ondra musel odnést v náručí!
Krásnej výlet :D


mapka-222-litice.jpgNěco o hradu:
Zřícenina hradu na ostrohu ze tří stran obtékaného Divokou Orlicí. Hrad založen koncem 13. století vrámci "kolonizace" místního kraje západočeskými Drslavici.
Více v odkazech ;-)

Jak se dostat:
Z Prahy přes Hradec Králové, Kostelec nad Orlicí a Vamberk po silnici č. 11 směr Ostrava.
V první vsi za Vamberkem, Rybné nad Zdobnicí doprava a dále podle směrovek.

Parking
Zdarma pod hradem, ale docela malinké ...

Otevírací doba a vstupy
XI - III zavřeno
IV, IX, X - víkendy a svátky 9-16
V - VIII - denně mimo pondělí 9 - 17

Vstupné
40 Kč, děti 30, něco málo se platí i za foťák

Odkazy
http://www.hrad-litice.cz/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Litice_(hrad)
http://www.turistik.cz/cz/kraje/pardubicky-kraj/okres-usti-nad-orlici/zamberk/litice-nad-orlici/
http://www.hrady-zamky.cz/hrad-litice/

 

Náhledy fotografií ze složky Litice a okolí

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář